Iris 04-11-2005

Wat mag wel en wat mag niet?

 

Wat betreft beveiligingscamera's hebben veel mensen een eigen mening, "je mag geen openbare straat filmen" is een veel gehoorde kreet. Dat is niet fijn, als vanaf de openbare weg opnieuw ramen ingegooid worden en dat er net niet op staat.

Gelukkig is dit onjuist!

 

 

Welke regels gelden er:

 • Het hoofddoel van een beveiligingscamera moet het beveiligen van eigendom of eigen grond zijn of het beschermen van de bewoners, als daarbij een stukje openbare weg of ruimte zichtbaar is, dan is er geen enkel probleem, er is geen wet die u dat verbiedt. Er dient wel een vanaf de openbare weg zichtbare stikker of bordje te worden geplaatst en de privacy wetgeving moet in acht genomen worden.
   
 • Opgenomen beelden mogen niet openbaar gedeeld worden, tenzij alle betrokken personen toestemming hebben gegeven.
   
 • De camera mag zonder toestemming niet zo geplaatst zijn dat hij bij buren naar binnen kijkt, of bijvoorbeeld in hun achtertuin filmt.
   
 • Het met opzet stiekem filmen van andere mensen is verboden en dus strafbaar. 
   
 • Opgenomen beveiligingsbeelden mogen niet langer dan 28 dagen bewaard worden.
   
 • Het is niet toegestaan om een camera zo te plaatsen dat het hoofddoel "het filmen van openbare weg of ruimte" is, echter, als u uw auto altijd aan de overkant van de straat parkeert en deze wilt beveiligen tegen vernieling, brandstichting of diefstal, dan mag het weer wel, mits u de privacy wetgeving in acht neemt en stikkers of een bordje plaatst.
   
 • Voor een camera die niet opneemt, gelden bijna geen regels, u kunt namelijk ook op een stoel op de stoep gaan zitten en de omgeving bekijken, wel moet u ook hier weer een stikker of bordje plaatsen, zodat u niet stiekem mensen bespiedt, dat is namelijk verboden en dus strafbaar.
   
 • Cameratoezicht door personen valt in principe niet onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De Autoriteit Persoonsgegevens houdt hier dus ook geen toezicht op. Is een camera wel (deels) gericht op een (deel) van de openbare weg? Of filmt iemand bijvoorbeeld de tuin van de buurman? Dan is de AVG wél van toepassing en houdt de Autoriteit Persoonsgegevens dus ook toezicht.

 

Bewijsmateriaal

 

Nog een fabeltje om de wereld uit te helpen, als u een misdrijf heeft gefilmd en dat is gebeurd met een camera die 'te veel' openbare weg of ruimte filmt, of het bordje of stikker is vergeten, dan is dat bewijs materiaal wel degelijk bruikbaar in de rechtbank als bewijs. Zolang het maar door een particulier gedaan is en niet door de politie zelf.

Dat er achteraf een berisping of bekeuring volgt is niet uit te sluiten bij een ernstige overtreding van de privacy wet, maar het is een fabeltje dat die beelden niet bruikbaar zijn. Doe er uw voordeel mee ;-)

 

Bron: "Ja, de politie mag illegale camerabeelden gewoon gebruiken als bewijs"

Alleen op afspraak!
NetEYEd, Camerabeveiliging, Bewakingscamera, Cloudrecording, Dahua, Imou, IP Beveiligingscamera, WIFI Bewakingscamera, Geldermalsen NetEYEd | © 2020 All rights reserved NetEYEd, Camerabeveiliging, Bewakingscamera, Cloudrecording, Dahua, Imou, IP Beveiligingscamera, WIFI Bewakingscamera, GeldermalsenDeze site gebruikt cookies voor Google analytics